Att fotografera hundar!

Att ta kort på hundar är inte direkt lätt! Det är säkert mååånga fler än jag som har fått fler bilder som ser ut som här under än ovanför!
Men hur får man egentligen en fin bild på sin hund? 
Man måste alltid ta hänsyn till hundens personlighet och även ras!!
 För visst vill man ha en fin bild på sin hund, men det ska fortfarande se ut som min hund,
Samara här ovanför är en väldigt lugn och rädd hund så när det kommer till henne så tar jag nästan alltid bilder uppifrån, dels för att visa hur liten hon är och även för att det passar hennes ansikte bättre!
 
Wilma som är fokus i de övre bilderna är även hon en lugn hund! Men för henne så måste man vara snabb för rätt som det är kan hon få för sig att bara vandra iväg, att ta bilder övanifrån på en Spaniel fungerar inte riktigt på grund utav deras lite mer hängiga ögon, utan då måste man istället böja sig ner till deras nivå!
Vilket faktiskt oftast blir bäst bilder oavsett motivet!
 
Tusen, och åter tusen bilder!
Hunden ser så otroligt söt ut genom linsen sen trycker man av och den blundar eller lipar, detta är ett vanligt problem när det kommer till Samara! När det handlar om djur och barn så kan man ta 30 bilder, och endast 2 stycken blir bra! Så den enda taktik som man kan ha är egentligen att ta extremt mycket bilder!
Utnyttja kunskapen du har om din hund!
Vi vet otroligt mycket om våra djur egentligen! För att få Samara att titta åt rätt håll så behöver man egentligen bara locka lite på henne så tittar hon på mig, vill man ta lite livfullare bilder så låter man henne vandra iväg, sätter sig i position och sen så kallar man tillbaka henne! M
 
 
edan andra hundar kan behöva godis eller leksaker som hjälp, men man ska inte vara rädd för att utnyttja dessa kunskaper! Ibland kanske man även behöver en medhjälpare som sätter hunden på rättplats eller får den att kolla åt rätt håll medan man själv endas sköter kameran!
Det finns inga rätt eller fel!
Det är bland det viktigaste att tänka på! Detta är två olika porträtt på två olika hundar, och enligt mig så är båda bra och visar hundens personlighet, vilket egentligen är bäst. Det gäller att testa sig fram, hitta vilken stil som passar just dig och din hund bäst! Ibland kan du till och med bli tvungen att krypa runt på marken bland leran och otäckheter, men det är väldigt mycket värt det när man får den där perfekta bilden!
 
Men inställningar då?
Allting beror på vilken sorts bild du ska ta! Kommer hunden att röra sig mycket? Då kanske det är en bra idé att ha en slutar tid på 1/1000 eller högre så att du kan vara helt säker på att du fångar rörelsen! En annan bra idé är nog att ha en mindre bländare på runt f4 för att annars är det otroligt svårt att få in känslan när hunden rör på sig i bilden!
Kommer hunden att mest sitta still? Hundar är fortfarande otroligt snabba när det kommer till att kolla bort och även gå bort ur bilden! Så man måste fortfarande ha en snabb slutar tid tillåter ljuset det så behöver man runt 1/400 men det borde även gå bra från runt 1/80 och högre! Jag är ju helt förälskad i kortskärpedjup så jag brukar köra på runt f1.8 men 3,5 borde även fungera det med om man har svårt att få in skärpan!
 
Innan man trycker på knappen:
  • Vart ligger skärpan? Så länge man har skärpa på ögonen, så spelar egentligen ingenting annat någon roll.
  • Fungerar det att ta kortet ifrån den här nivån? Om inte ställ dig upp/ sjunk ner till djurets nivå.
  • Ta många bilder samtidigt!!
  • Ha tålamod, det tar en hel del vilder innan man får fram den där perfekta bilden!
Och framförallt! Ha kul! 

Molly, Wilma, Ida och Elin!

Jag var ute och fotograferade Ida och Elin, tillsammans med Molly och Wilma! Sånna underbart söta hundar med helt olika personligheter! Men otroligt charmiga båda två!

RSS 2.0